Ontwikkeling branchekeurmerk Sociaal Werk Nederland

Publicatiedatum: 16-06-2016

CIIO ontwikkelt samen met Sociaal Werk Nederland (voorheen MOgroep) een nieuw kwaliteitskeurmerk, gebaseerd op de eind 2015 vastgestelde koers van de brancheorganisatie. De branche bundelt uiteenlopende organisaties die werkzaam zijn in het sociaal domein, waaronder brede welzijnsorganisaties, kinderwerk en jongerenwerk, ouderenwerk, vrouwenopvang, vluchtelingenwerk, schuldhulpverlening en maatschappelijk werk.

Eind 2015 heeft de branchevereniging de Kwaliteitskoers voor Sociaal Werk vastgesteld waarmee zij ‘terug naar de bedoeling’ wil: burgers tot hun recht laten komen. 
De koers omvat onder andere:

  • een bindende branchecode met 10 kwaliteitswaarden, die gaan over vakmanschap ('de professional als uithangbord en kapitaal van de organisatie'), de uitoefening van de dienstverlening voor en met de burger, de sturing en het toezicht op de maatschappelijke meerwaarde van de organisatie en de organisatie in de rol van facilitator en stimulator;
  • een op deze waarden gebaseerd eigen keurmerk, waarop leden zich kunnen laten toetsen door een geselecteerde certificerende instelling, door branchegenoten of een combinatie van beiden en zo opgenomen worden in het kwaliteitsregister;
  • een beroepsregister voor alle sociaal werkers en een gemoderniseerde Governance Code.

CIIO is gevraagd om de waarden te vertalen naar een passende toetsbare set normen en om te begeleiden bij de inrichting van het toetsings- en toezichtsproces. Hiertoe zijn intensieve brainstormsessies met de branche gehouden en inmiddels is de set normen gereed. Vergeleken met andere gangbare keurmerken zijn er relatief meer criteria rond vakmanschap en professioneel handelen, en minder systeem gerichte normen en is het een ‘slanker’ keurmerk.

De volgende stap is de normen deze zomer in 3 pilots uit te testen. Ook dat zal CIIO samen met de branche doen. 

Er is veel draagvlak voor deze ontwikkeling bij de algemene ledenvergadering. De bestuursvoorzitter Marijke Vos noemde het gepresenteerd keurmerk op deze bijeenkomst een set ‘betekenisvolle’ normen.
Meer weten? Neem contact op met Gerrit Corbijn of Marja van Houten.

Overige berichten

27-03-2024 - Samenwerking met CROP IT Audit in ISO27001-certificeringstrajecten
26-02-2024 - Scherp en flexibel
23-02-2024 - Klimaatrisico's in contextanalyse
29-11-2023 - Leren van ongemak: CIIO klantenmiddag
24-10-2023 - Accreditatie CIIO weer 4 jaar verlengd
29-09-2023 - Focus = kwaliteit
12-09-2023 - Klantenmiddag op 8 november 2023
23-07-2023 - Nieuwe SCAS norm bijna klaar!
05-07-2023 - GGD Brabant-Zuidoost combineert NEN 7510 met CIIO Maatstaf in één onderzoek