Even voorstellen: Lennard Kwakernaak

Publicatiedatum: 08-09-2015

Lennard Kwakernaak (43) groeide op in de bossen van Woudenberg in een gezin met vijf kinderen, allemaal jongens. Hij woont nu in Veenendaal, is getrouwd en heeft drie kinderen in de basisschoolleeftijd. Naast zijn werk en gezinsleven houdt Lennard ervan om uiteenlopende onderwerpen tot op de bodem uit te zoeken.

Hoe zit iets nu precies in elkaar? Waarom gaan de dingen zoals ze gaan? Welke waarheid zit er onder de oppervlakte verborgen? Zo verdiept hij zich bijvoorbeeld in het effect van voeding op gezondheid, de werking van de farmaceutische industrie en de mechanismen achter het economische systeem. Daarnaast houdt Lennard van gezelligheid en is hij vaak buiten te vinden.

Lennard studeerde weg en waterbouw en begon zijn werkende leven bij ingenieursbureau Witteveen en Bos, zoals ook in zijn profiel te lezen is. Op uitnodiging van een kennis maakte hij enige tijd daarna kennis met het vak van organisatieadviseur. Een jaar later is hij voor zichzelf begonnen. Niet veel later, zo rond 2000, kwam hij ook in contact met CIIO. Daar heeft hij het vak van beoordelaar geleerd.

“Voldoening haal ik uit de momenten dat ik een klant iets kan meegeven waar hij echt iets aan heeft. Al is het maar om te bevestigen dat iemand op de goede weg is. Ik leer hier zelf ook weer veel van.”

Lennard geniet van de ontmoetingen en de gesprekken met mensen tijdens een audit. Hij bezoekt namens CIIO vooral adviesbureaus, opleidingsbureaus en architecten- en ingenieursbureaus voor Maatstaf toetsingen. Daarnaast bezoekt Lennard ook kindervakantie organisaties voor het keurmerk Kindervakanties.

 “Dat is toch wel iets heel speciaals. Vrijwilligers bezorgen kinderen die het om diverse redenen moeilijk hebben een superleuke vakantie. Het is prachtig om te zien met hoeveel enthousiasme en bevlogenheid deze mensen bezig zijn. Vrijwilligers zijn puur: ze reageren altijd heel open en eerlijk op onze vragen. De instelling van deze mensen heeft een positieve invloed op de kwaliteit die ze leveren. Het is interessant om te zien hoe professioneel vrijwilligersorganisaties soms geleid worden. Daar kunnen andere organisaties nog een puntje aan zuigen.”

Het keurmerk Kindervakanties heeft onlangs weer een opfrisbeurt gekregen. Er is meer aandacht voor het pedagogisch handelen. “Zo helpen we deze organisaties weer een stukje verder.”, aldus Lennard.

De samenwerking binnen CIIO spreekt Lennard erg aan. “Kwaliteitsmanagement is ons vak. We vinden elkaar in onze zienswijze daarop. Niet het systeem is leidend, de praktijk geeft de doorslag. We geloven in systemen die zaken niet dichttimmeren, maar ruimte bieden aan de professional. Onze manier van vragen stellen en toetsen sluit hierop aan.”

Wat is dat eigenlijk, goed kwaliteitsmanagement? Lennard schetst direct een helder beeld. “Goed kwaliteitsmanagement is kwaliteit met een bedoeling. Kwaliteit is ingebed in alle facetten van de organisatie. Het kwaliteitssysteem is praktisch en maakt het werk van medewerkers makkelijker. Het kwaliteitssysteem voegt waarde toe en versterkt de praktijk. Continue verbeteren is onderdeel van de bedrijfscultuur. Klanten zijn hierdoor meer tevreden, de organisatie krijgt betere opdrachten, medewerkers ontwikkelen hun vaardigheden sneller en de productiviteit stijgt.”

Lennard werkt momenteel samen met collega’s bij CIIO aan de nieuwe Maatstaf. “De nieuwe ISO norm 9001:2015 biedt kansen voor CIIO om onze koploperpositie voor organisaties in de kennisintensieve dienstverlening verder uit te bouwen. Ik lever hier graag, net als mijn collega’s, een bijdrage aan.” Ook MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) kan rekenen op gezonde belangstelling van Lennard.  “MVO staat steeds meer in de belangstelling. Ik adviseer en begeleid organisaties die principes ontleend aan MVO willen invoeren vanuit mijn eigen advieswerk. Veel organisaties willen hier ook graag op getoetst worden. Daarom werk ik ook mee aan de invoering van de Maatstaf MVO, veelal in combinatie met onze reguliere Maatstaf.”

Overige berichten

27-03-2024 - Samenwerking met CROP IT Audit in ISO27001-certificeringstrajecten
26-02-2024 - Scherp en flexibel
23-02-2024 - Klimaatrisico's in contextanalyse
29-11-2023 - Leren van ongemak: CIIO klantenmiddag
24-10-2023 - Accreditatie CIIO weer 4 jaar verlengd
29-09-2023 - Focus = kwaliteit
12-09-2023 - Klantenmiddag op 8 november 2023
23-07-2023 - Nieuwe SCAS norm bijna klaar!
05-07-2023 - GGD Brabant-Zuidoost combineert NEN 7510 met CIIO Maatstaf in één onderzoek