Stephan Overbeek

Ik had vijfentwintig jaar geleden, na mijn studie wiskunde in Amsterdam, niet gedacht en niet verwacht dat ik nu nog steeds in de informatiebeveiliging zou werken. Het vakgebied blijft me trekken en het blijft me boeien.
Aanvankelijk als cryptografisch engineer, maar daar kon ik mijn ei niet echt in kwijt. Toen heb ik de stap gemaakt naar informatiebeveiligingsadviseur. En dat past veel beter bij mij. Vijftien jaar geleden heb ik mijn adviseurschap uitgebreid en aangevuld met auditing.
Inmiddels audit ik standaarden zoals ISO 27001, NEN 7510 en ISO 9001.

Het belangrijkste in mijn werk, afgezien van het vakgebied van informatiebeveiliging, vind ik de afwisseling in klanten en sectoren. Het geeft voldoening om een advies bij klanten uit te brengen en later te zien dat ze het advies hebben opgevolgd. Ik voel me dan ook in alle sectoren thuis, zolang er maar een informatiebeveiligingsvraagstuk ligt.

Mijn sterkte zit in de vertaalslag maken van de standaard (bijv. ISO 27001) naar de klantpraktijk. Klanten zijn vaak verbaasd over hoe goed, hoe snel en hoe makkelijk ik hun primaire diensten of producten kan begrijpen.