Zekerheid over goede medezeggenschapstrainers; twee gecertificeerde professionals aan het woord

Publicatiedatum: 25-10-2019

Goede scholing is belangrijk voor de medezeggenschap. Stichting SCOOR-RMZO bewaakt de kwaliteit van bureaus en opleiders die or-opleidingen verzorgen. Twee gecertificeerde professionals leggen uit hoe dat werkt.

 

Helmi Kaskens is trainer, coach en mediator in De Bilt, en begeleidt daarnaast HRM-studenten aan de Hogeschool van Utrecht. Kaskens’ vakgenoot Huub Brinkhof is als trainer, or-adviseur, coach en mediator werkzaam bij organisatieadviesbureau Haagse Beek in Den Haag. 

Kaskens en Brinkhof zijn beiden opgenomen in het kwaliteitsregister voor medezeggenschapsopleiders, maar het adviesbureau waar Brinkhof onderdeel van uitmaakt is ook SCOOR-gecertificeerd. Dat zijn twee verschillende trajecten. Het eerste is individueel. Van geregistreerde trainers wordt gevraagd hun vakbekwaamheid bij te houden via een systeem van permanente educatie. Werkervaring, bijscholing, intervisie, supervisie, bestuurlijke activiteiten en publicaties zijn categorieën die punten opleveren.

Om als opleidingsbureau een certificering te verkrijgen, is een audit nodig; het tweede traject. CIIO voert deze audit uit. Brinkhof licht toe: ‘Als iso-gecertificeerde organisatie hadden we al veel van onze processen op orde, maar nu moesten we gaan kijken hoe die zich vertalen naar je trainingen en het begeleiden van ondernemingsraden. Hoe ben je continu bezig je leercontext te verbeteren? Worden alle trainingen geëvalueerd? En hoe implementeer je de verkregen feedback vervolgens?'
'Certificering is een diepteinvestering met een hoog rendement', rondt Brinkhof enthousiast af. 'Dit traject dwingt je om je eigen processen heel scherp onder de loep te nemen en daarvan te leren. En je geeft jezelf tegelijkertijd een kwaliteitsimpuls'.

Lees hier het volledige artikel SERmagazine oktober 2019 pagina 7 t/m 9.

Overige berichten

Samenwerking met Onderwijs.pro
Coöperatief van medisch specialisten ASz als eerste in Nederland door CIIO gecertificeerd
Richtlijn RvA rondom corona-werkwijze geactualiseerd
Jaarbericht stichting VEMBO
Keurmerk Warm Incasseren
CIIO Maatstaf Combi: 9001 & 27001
Interne audits in corona-tijd? Hier 5 tips om dit zo effectief mogelijk te doen.
Mondzorg024 HKZ-gecertificeerd
Hercertificering valide exameninstrumenten mbo