Marja van Houten neemt na ruim 15 jaar trots afscheid van CIIO

Publicatiedatum: 08-12-2022

De overtuiging dat je als certificerende partij organisaties verder kunt helpen ontwikkelen, een sterk streven naar onafhankelijkheid en het beschermen van de eigen kernwaarden. Daarmee stond Marja van Houten in 2006 mede aan de wieg van CIIO. Nu, na ruim 15 jaar, neemt ze afscheid. “De gedeelde waarde en verantwoordelijkheid die we samen hebben opgebouwd, om certificering te zien als interventie en inspiratie voor ontwikkeling, blijven overeind. Daar heb ik alle vertrouwen in.” 

Sinds de oprichting heeft Marja CIIO, de Certificerende Instelling voor Innovatief Onderzoek, uit zien groeien van een club van ca. acht auditoren/oprichters naar een netwerkorganisatie van zo’n 40 professionals. Dat is volgens Marja niet over één nacht ijs gegaan. “We hebben bij de oprichting heel bewust voor een netwerkorganisatie als organisatiestructuur gekozen, zodat we nooit door een eigenaar verkocht konden worden. Het was niet eenvoudig om geaccrediteerd te worden als nieuwkomer in de certificatiewereld, helemaal niet met een structuur die niemand gewend is.

Kernwaarden als fundament én bouwsteen
We moesten op twee slagen geaccrediteerd worden: Naast onze unieke netwerkstructuur moest ook onze eigen Maatstaf door de Raad van Accreditatie geaccepteerd worden. De Maatstaf is onze ‘vertaling’ van de ISO 9001:2015 in herkenbare termen voor de professionele dienstverlening”, vertelt Marja. Zij is er daarom ook trots op dat het gelukt is om de herkenning als certificerende instelling (CI) overeind te houden en CIIO uit te laten groeien tot de organisatie die er nu staat. “De kernwaarden waarop CIIO is gebouwd lopen nog altijd als een rode draad door de organisatie. We willen écht het gesprek aangaan, mensen een spiegel voorhouden en de vraag achter de vraag achterhalen en zowel goed oog hebben voor wat goed gaat als wat beter kan of moet.

Die kernwaarden heeft Marja ook meegenomen in de kwaliteitskaders en keurmerken die ze door de jaren heen mede heeft ontwikkeld. Marja: “Ik doe graag iets waarbij je midden in de maatschappij staat. Vanuit daar denk je mee over relevante, betekenisvolle normen die mensen en organisaties écht verder kunnen helpen.” Ze haalt daarbij haar betrokkenheid bij de ontwikkeling van het Warm Incasseren Keurmerk, het NVVK kwaliteitskader en het Sterk Sociaal Werk label aan, als in het oog springende keurmerken. “Dat zijn belangrijke, menselijke en betekenisvolle Keurmerken die toenemend door de betreffende branches omarmd worden.” 

Samen vooruit
Marja heeft er alle vertrouwen in dat haar collega’s deze projecten succesvol voort gaan zetten. Ze noemt het vakmanschap, de samenwerking en de collegialiteit binnen de organisatie een groot goed. “Onze ervaring is ook dat we met onze aanpak altijd in de keuken mogen kijken bij de klant, en vertrouwelijke informatie te horen krijgen waar we goed mee omgaan. Ik hoop dat dit proces naar klanten toe altijd zo blijft.

De klanten van CIIO wenst Marja creativiteit en mildheid toe: “Juist in de lastige situatie van nu moet je als organisatie soms omdenken om tot oplossingen te komen. Ik hoop dat ze die creativiteit kunnen vinden. Ook hoop ik dat ze met mildheid kijken en hun verantwoordelijkheid nemen wanneer hun klanten in de problemen komen. Daarbij is bijvoorbeeld de doorontwikkeling en landelijke uitrol van het Warm Incasseren Keurmerk heel belangrijk. Daar moet CIIO zelf ook aan mee blijven werken.

Dankwoord
Marja is de klanten van CIIO dankbaar. “Voor het vertrouwen dat ze aan ons en onze eigen manier van werken hebben gegeven. Zeker in de oprichtingstijd heeft dat vertrouwen ons enorm geholpen om een erkende certificerende instelling te worden.” Ook haar collega’s wil Marja bedanken: “Voor de fijne samenwerking, en al het goede werk dat we in diverse gelegenheidsteams met elkaar hebben geleverd.

Marja is trots op wat ze met CIIO bereikt heeft, maar vindt ook dat er een tijd komt van afscheid. Dat doet ze met een gerust hart. “Voor mij is dit het moment om gas terug te nemen en te kijken wat er op me afkomt. 67 jaar is een mooi moment voor een nieuwe fase. Mijn collega’s wens ik een mix van scherp kijken, inlevingsvermogen in klanten, creativiteit en openheid toe. Ik weet dat die er ook is. CIIO is in goede handen en zal altijd CIIO blijven. Daar ben ik van overtuigd.

Overige berichten

09-05-2023 - Leren van klachten
17-04-2023 - Conferentie 'aanpak geldzorgen, armoede en schulden'
31-03-2023 - ATP-certificering postmasteropleiding Interventiekunde
01-02-2023 - CIIO geaccrediteerd voor ISO 27001:2022
20-12-2022 - Terugblik op 2022
19-12-2022 - Webinars ‘Andere kijk op Kwaliteit’ een succes!
23-11-2022 - Eneco behaalt keurmerk Warm Incasseren dankzij sociaal incassobeleid
14-11-2022 - Digitale 'inloopsessies' nieuwe 27001
10-10-2022 - Een andere kijk op kwaliteit