Keurmerk Kindervakanties

Publicatiedatum: 09-10-2014

CIIO beoordeelt al sinds een paar jaar organisaties die kindervakanties verzorgen. Dat doen we in opdracht van het Steunpunt Kindervakanties. Dit is het enige landelijke samenwerkingsverband van kindervakantieorganisaties van Nederland en zij heeft het Keurmerk KinderVakanties opgezet. Maar wat houdt dit nu in?

Er zijn tientallen kleine en grote organisaties in Nederland die kindervakanties aanbieden. Om hier als ouder/verzorger een goede keuze uit te maken is lastig en sterk afhankelijk van je eigen voorkeuren en die van het kind. Sommige organisaties richten zich op een bepaald thema (zoals sport of theater), anderen op een bepaalde doelgroep (medische indicaties of sociale achtergrond) en weer anderen op bijvoorbeeld een bepaalde regio of stad. Al deze organisaties hebben één ding gemeen; ze willen het kind een leuke vakantie bezorgen!

De kwaliteit van een organisatie kun je echter niet opmaken uit een website of een informatieboekje. Hoe weet je als ouder dat de organisatie voldoende aandacht besteedt aan een goede veiligheid, hygiëne en kwaliteit? Hiervoor is het Keurmerk KinderVakanties in het leven geroepen.

Organisaties die het Keurmerk KinderVakanties mogen voeren, voldoen aantoonbaar aan criteria voor:

  • Kwaliteit van de locatie en de algehele hygiëne tijdens de vakantieweek;
  • Veiligheid van de activiteiten, het vervoer en de vakantie in het algemeen;
  • Kwaliteit, continuïteit en interne administratie van de organisatie;
  • Omgang met de privacy van deelnemers en het verstrekken van informatie aan ouders/deelnemers;
  • Opleiding, selectie en kwaliteit van de begeleiding van de vakanties.

Alle criteria waaraan een organisatie wordt getoetst zijn terug te vinden op de website van Keurmerk KinderVakanties.

CIIO vindt het vanuit maatschappelijk oogpunt heel belangrijk dat deze vakanties plaatsvinden. Vandaar dat we het steunpunt ook jaarlijks supporten met een bijdrage.
De beoordelaars die dit werk doen hebben vroeger ook dit soort kampen meegemaakt dan wel hebben in hun werk affiniteit met deze doelgroep. Naast dat je vaak op de mooiste plekjes van Nederland komt, is het enthousiasme van de vrijwilligers die deze kampen begeleiden opvallend en inspirerend. 

Belangrijke punten van aandacht zijn naast de wat makkelijker vast te stellen zaken als fysieke veiligheid, vooral ook de wat ingewikkelde zaklen als integriteit, positieve benadering naar kinderen toe en de omgang met dilemma’s.
Want wat doe je met een deelnemer die moeilijk te hanteren is en hoe stimuleer je dat kinderen zich durven te laten zien en met een prachtige positieve ervaring zo’n vakantieweek afsluiten? Met dit soort reflectievragen levert CIIO een bijdrage aan de borging en verbetering van de kwaliteit van kindervakantieorganisaties.

Overige berichten

27-03-2024 - Samenwerking met CROP IT Audit in ISO27001-certificeringstrajecten
26-02-2024 - Scherp en flexibel
23-02-2024 - Klimaatrisico's in contextanalyse
29-11-2023 - Leren van ongemak: CIIO klantenmiddag
24-10-2023 - Accreditatie CIIO weer 4 jaar verlengd
29-09-2023 - Focus = kwaliteit
12-09-2023 - Klantenmiddag op 8 november 2023
23-07-2023 - Nieuwe SCAS norm bijna klaar!
05-07-2023 - GGD Brabant-Zuidoost combineert NEN 7510 met CIIO Maatstaf in één onderzoek