Drie Penitentiair Psychiatrische Centra gecertificeerd

Publicatiedatum: 01-12-2015

CIIO heeft op 26 november jl. aan drie Penitentiair Psychiatrische Centra (PPC) het ISO 9001 certificaat uitgereikt. Bij dit onderzoek waren de PPC's van de Penitentiaire Inrichtingen (PI's) Haaglanden, Zwolle en Vught betrokken. PI Amsterdam wordt medio 2016 in het onderzoek meegenomen.

De directie van de Divisie GW/VB is zeer trots op het behaalde resultaat, in een eigen nieuwsbericht. Monique Schippers, plv. divisiedirecteur GW/VB zegt hierover: "Het certificaat is niet alleen een erkenning voor de hoogwaardige kwaliteit van onze forensische tweedelijns zorgverlening in detentie, maar ook een erkenning voor de professionaliteit van alle medewerkers, die dagelijks met grote betrokkenheid hun werk doen."

Het certificaat is afgegeven voor "het bieden van verantwoorde tweedelijns forensische zorgverlening aan gedetineerde patiënten met ernstige psychische problemen en psychiatrische stoornissen. De zorg wordt verleend binnen een penitentiaire setting door doeltreffende, doelmatige en op de patiënt gerichte zorg te bieden, waarvan de kwaliteit gelijkwaardig is aan de zorg in de vrije samenleving, rekening houdend met de beperkingen van de detentie.
CIIO was onder de indruk van de context waarin er gewerkt wordt en de combinatie van de thematiek van justitie en zorg. De PPC's hebben de omslag gemaakt naar denken en handelen vanuit patiëntenperspectief, van gedetineerde naar patiënt. De PPC's weten daarbij goed om te gaan met de aandachtspunten die werken met deze extra complexe doelgroep met zich mee brengt. Aandachtspunten zoals de spanning die binnen deze context in de balans tussen veiligheid en zorg zit, maar ook t.a.v. de bejegening van de patiënten in de PPC’s.

De PPC's waarderen de kritische reflectie van CIIO: "We hebben CIIO als een prettige laagdrempelige organisatie ervaren. Beoordelaars van CIIO weten op respectvolle en opbouwende wijze door een scherpe en kritische blik de PPC's de spiegel voor te houden. Het certificeringsproces heeft ons veel opgeleverd waardoor we nu handvatten hebben om de volgende stap te zetten."

Overige berichten

27-03-2024 - Samenwerking met CROP IT Audit in ISO27001-certificeringstrajecten
26-02-2024 - Scherp en flexibel
23-02-2024 - Klimaatrisico's in contextanalyse
29-11-2023 - Leren van ongemak: CIIO klantenmiddag
24-10-2023 - Accreditatie CIIO weer 4 jaar verlengd
29-09-2023 - Focus = kwaliteit
12-09-2023 - Klantenmiddag op 8 november 2023
23-07-2023 - Nieuwe SCAS norm bijna klaar!
05-07-2023 - GGD Brabant-Zuidoost combineert NEN 7510 met CIIO Maatstaf in één onderzoek