Bestuurders speciaal onderwijs enthousiast over certificering KSO

Publicatiedatum: 25-08-2015

Bestuurders uit het speciaal onderwijs zijn enthousiast over certificering conform de door de branche zelf opgestelde Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs (KSO). Ook de Onderwijsinspectie laat zich voor het eerst positief over de KSO uit.

Bij veel speciaal onderwijs-scholen staat een kwaliteitsmanagementsysteem nog in de kinderschoenen. De eerste gecertificeerde scholen volgens de Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs (KSO) zijn enthousiast over dit door de branche zelf ontwikkelde normkader. In opdracht van de PO-Raad schreef Irene Hemelser er een artikel over. 

We steken nu vaker de thermometer in de organisatie. Kwaliteit wordt iets van het hele team.’ stelt Maarten Faas, voorzitter CvB van de Ambelt, in het artikel. Ook Jan Menting, lid Raad van Bestuur van Yulius en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO) is positief over het planmatig en cyclisch werken aan kwalitetisborging en -verbetering, met externe certificering als belangrijk onderdeel. Bij certificering wordt de onderwijsorganisatie jaarlijks doorgelicht door middel van een documentenonderzoek en gesprekken met medewerkers. ‘Daarmee maak je je onderwijsorganisatie echt transparant’, zegt Menting in het artikel. ‘Hoe zinvol zelfevaluatie ook is, het heeft toch iets van de slager die zijn eigen vlees keurt. Een objectieve blik op je eigen organisatie door een externe, onafhankelijke partij is heel gezond. Certificering garandeert dat je een lerende organisatie bent met de focus op prestaties.

De waarde van certifcering is eerder al door Bert Reuvekamp van de Ambelt verwoord. De Ambelt koos voor CIIO als certificeerder vanwege de gedegen kennis van de Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs en bekendheid met het werkveld. Daarnaast was er de belangrijke goede klik bij de intake. ‘CIIO is een echte critical friend, waarbij ze kennis van de inhoud combineert met een actieve sturing op het proces en de relatie en dat levert meerwaarde in de feitelijke uitvoering van de externe audit. Bijvoorbeeld door de terugkoppeling aan het gehele managementteam, dit kweekt commitment aan de opbrengst van de audits. Bovendien komen de complimenten dan ook directer terecht bij de personen die ze verdienen.’ 

Lees het hele artikel op de de website van de PO-Raad.

Overige berichten

27-03-2024 - Samenwerking met CROP IT Audit in ISO27001-certificeringstrajecten
26-02-2024 - Scherp en flexibel
23-02-2024 - Klimaatrisico's in contextanalyse
29-11-2023 - Leren van ongemak: CIIO klantenmiddag
24-10-2023 - Accreditatie CIIO weer 4 jaar verlengd
29-09-2023 - Focus = kwaliteit
12-09-2023 - Klantenmiddag op 8 november 2023
23-07-2023 - Nieuwe SCAS norm bijna klaar!
05-07-2023 - GGD Brabant-Zuidoost combineert NEN 7510 met CIIO Maatstaf in één onderzoek